Mož v modri uniformi za varnost skrbi,

nepridiprave zasleduje in lovi.

Zagotovo poznate rešitev te uganke. Vsi dobro poznamo njihove pristojnosti, a malokdo ve, kako dobro znajo igrati na inštrumente člani Orkestra slovenske Policije. To smo se lahko prepričali učenci od 1. do 4. razreda, ki smo si v petek, 19. 4., v Športni dvorani Mozirje ogledali in prisluhnili koncertu. V uvodnem delu nas je pozdravil povezovalec Jure Sešek, nato je dirigent Tomaž Kmetič predstavil vsa glasbila v orkestru. Vsak instrument posebej nas je s svojim zvokom in izgledom navdušil.

V nadaljevanju se nam je pridružil Martin Krpan iz Levstikove zgodbe in nas ob glasbeni spremljavi orkestra popeljal skozi celotno vsebino knjige. Zaključek koncerta smo popestrili tudi vsi obiskovalci, saj smo ob spremljavi orkestra zapeli Mojčino in Kekčevo pesem ter himno slovenskih godb Tratata, naša muzika igra.

Ob izhodu iz dvorane nas je prijazno pozdravila medvedka Pika. Na šolskem igrišču so našo radovednost vzbudili pripomočki in oprema, ki jih pri svojem delu uporabljajo policisti. Od blizu smo si lahko pogledali merilec hitrosti, notranjost policijskih avtomobilov, orožje …

Razložili so nam tudi, kako poteka šolanje policijskega psa. Policijski pes je služben pes, ki je posebej izšolan in usposobljen za pomoč pri delu v policiji, carini in drugim organom kazenskega pregona. Uporabljajo ga za odkrivanje prepovedanih drog in eksplozivov, pri iskanju pogrešanih oseb, pri odkrivanju dokazov na kraju zločina in pri zaščiti njihovih lastnikov.

Simpatičen kuža nam je svoje znanje tudi pokazal. Navdušeni nad vsem videnim in slišanim smo se komaj ločili od pestrega dogajanja in se z avtobusom vrnili na Rečico.

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)